1. 11/07 Dutch Architecture in St. Petersburg

    P. Blom, Woonhuis voor Yennah Prusha (Russisch paleisje), Amersfoort, 1988-1993. Collectie Het Nieuwe Instituut, MAQV 443 /1
    1.  
    2. 200 tekeningen, maquettes en foto’s uit de collectie van Het Nieuwe Instituut zijn dit najaar te zien in De Hermitage in St. Petersburg. Samen met een aantal bruiklenen van hedendaagse architectenbureaus vormen ze de tentoonstelling Architecture the Dutch Way 1945–2000, over de vormgeving van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Curator Ellen Smit geeft een publiek toegankelijke lunchpresentatie over deze expositie.
    1.  
    2. Na een inleiding door Alma Ploeger, coördinator Internationaal van Het Nieuwe Instituut, vertelt Ellen Smit over de samenstelling van de tentoonstelling en over overeenkomsten en verschillen tussen Nederlandse en Russische architectuur in de twintigste eeuw. Ook toont ze een aantal originele tekeningen die vanaf 16 oktober in Sint Petersburg te zien zullen zijn.

     Architecture the Dutch Way 1945–2000 is een grote overzichtstentoonstelling van Nederlandse architectuur. De tentoonstelling laat zien hoe Nederland in de twintigste eeuw vorm kreeg en geeft de parallellen en verschillen met Rusland weer. Samen met De Hermitage maakt Het Nieuwe Instituut een –Russischtalige- catalogus over de tentoonstelling met bijdragen van onder andere de beide directeuren Guus Beumer en dr. Piotrovsky, Ellen Smit en Rem Koolhaas.

     Alma Ploeger is coördinator Internationaal van Het Nieuwe Instituut en heeft zitting in de Programmaraad NLRF2013. Curator Ellen Smit is curator van de tentoonstelling, samen met Ksenia Malich (De Hermitage) en Bart Goldhoorn. Ze is conservator op de afdeling Erfgoed van Het Nieuwe Instituut.

     Praktische informatie
     Tijd: Donderdag 11 juli, van 13.00 tot 13.45 uur
     Locatie: Het Nieuwe Instituut (Auditorium), Museumpark 25, Rotterdam.
     Toegang: gratis
     Aanmelden: www.nai.nl/inschrijven
22.6.–20.10.2013